Tussentijds verantwoording

Aan allen die met belangstelling en/of bijdragen hebben gereageerd op onze brief van november over het Chilenje Transit Home van Deborah Chibonga in Lusaka, Zambia.

We hadden het in die brief over een jaarlijkse verantwoording. Er zijn redenen om nu al te rapporteren.

Om te beginnen willen we jullie bedanken. Het aantal mensen dat we willen bedanken is groter dan het aantal dat te kennen heeft gegeven prijs te stellen op de jaarverslagen. Daarom zij het ons vergund nog één keer de hele eerstgenoemde groep aan te schrijven; hierna zullen we dat beperken tot de tweede groep, waarin overigens iedereen welkom blijft.

Waarvoor we precies bedanken zal stap voor stap duidelijk worden. In de eerste plaats heeft een aantal van jullie, hoewel dat bij voorbaat niet hoefde, gereageerd met uitleg over waarom ze niet meededen. We hebben dat in al die zo verschillende gevallen tot soms ver boven de100% kunnen begrijpen, en bedanken hartelijk voor de aanmoediging en de bijval waarmee ook deze reacties vergezeld gingen, en waardoor we ons gesteund hebben gevoeld en voelen.

Dan hadden we ons twee doelen gesteld: een periodieke bijdrage in de kosten van medische zorg, schoeisel, schoolgeld, schoolkleding en assistentie, en een eenmalige bijdrage ter ondersteuning van de uitbreidingsplannen.

Van dat eerste is nog niet precies te zeggen hoeveel er bereikt wordt, doordat een aantal mensen heeft toegezegd nog te zullen beginnen met hierin bij te dragen, dan wel heeft gemeld dat te overwegen. Duidelijk is enerzijds, dat er wel degelijk iets van dit doel bereikt wordt dat zoden aan de dijk zet, anderzijds, dat er nog absoluut ruimte is voor nieuwe deelnemers, waarbij wij met overtuiging herhalen dat ook de bescheidenste periodieke bijdrage aantelt.

Wat het tweede doel betreft: wij hebben op 10 maart vierduizend euro overgemaakt. Via de e-mail van Zoe (onze contactpersoon) ontvingen we daarop de volgende reactie van Deborah.

Dear Ben and Mieke,
I greet you in the name of the good lord who has made it possible for us to come this far…. first i want to apologise for taking time in thanking you.. this is because i went down with malaria and it has been difficult for me to move from home to town to use the internet… so please forgive me and we have for the past ten days experienced bad storm making the internet cafe into going off line…. any let me start for by thanking you for that large amount of money.. i really didint expect it it means alot to me and the children as we can now start planning on how to go about building.. you have been a saviour to me and my children and we hope that the god lord protects your family for more years to come… you are constantly in our prayers… zoe gave me a copy of a picture of your family which i showed the children and have stcuk up in our living room we always say a prayer to your and your family for all that you keep doing for us… a thing that our own Zambian people have failed to do…. i thak you once again and thank Good for visiting us too…
god bless you and your family
all our love
Deborah and the children

De “Good” die hen bezocht heeft is Goof, over wie zo meteen meer. In de eer van die foto zouden we graag jullie allen laten delen. Maar goed; in ieder geval laten we jullie van harte graag delen in de eer van die woorden.

Een paar mensen willen we met naam en toenaam in de openbaarheid van deze brief nogmaals bedanken voor de speciale dingen die ze gedaan hebben. De namen zijn Peter Boting, makelaar te Almere en echtgenoot van Miekes oud-leerling Joke, notaris Mr R.M.Koeman en kandidaat-notarissen Mr D.B.Dijkhuis en Mr Karin Jongkind te Koog aan de Zaan, en Goof van de Winkel, die verbonden is aan de faculteit Communicatie en Journalistiek van de Hogeschool Utrecht.

Peter heeft ons terstond na ontvangst van onze brief overtuigd van de noodzaak om een stichting op te richten, en heeft niet alleen ons daarbij gecoacht, maar ook notaris Koeman en de beide kandidaat-notarissen bereid gevonden belangeloos de stichtingsacte voor ons op te stellen en te passeren, en de stichting in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.

Goof en wij hadden nog nooit van elkaar gehoord, tot hij van iemand onze brief in handen kreeg omdat hij in december naar Lusaka zou gaan om daar een paar weken als vrijwilliger werkzaam te zijn in weer een ander weeshuis. Hij nam toen contact met ons op, en het gevolg was dat hij met Zoe samen het Chilenje Transit Home heeft bezocht (Deborah zelf heeft hij niet ontmoet doordat zij op reis was wegens een sterfgeval in de familie), en daar een uitgebreide serie foto’s heeft gemaakt alsmede twee korte video-filmpjes op de digitale camera.

Na zijn terugkeer heeft Goof ons bezocht, de filmpjes laten zien, en ons een set foto-afdrukken kado gedaan. Een van die foto’s gaat bij deze brief.

Uit Goofs verhalen weten we nu dat het huis van beton is en vier kamers telt, en dat het aantal kinderen inmiddels tot 24 is toegenomen. Het erf is niet groot en met beton bedekt. Er staat een volleybalnet, maar er is geen ruimte om groente te verbouwen, zoals in Chilenje veel gebeurt. Goof had de indruk dat de uitbreidingsplannen zich richtten op huur of aankoop van ruimte aan de overkant van de straat, en dat er op het erf zelf eigenlijk nauwelijks nog ruimte is om te bouwen. De boodschap van Deborah heeft het toch over bouwen. We wachten af wat het wordt.

Niet alleen willen we de genoemde personen met extra nadruk danken; ook leek het ons voor jullie allen interessant om iets meer te vernemen van wát we aan ze te danken hebben.

Voor de maandelijkse donateurs, en dat is de volgende reden voor dit vroege verslag, vermelden we een nieuw rekeningnummer. Het geeft niets als je blijft overmaken naar het oude nummer; wij boeken gewoon over. Maar de stichting heeft nu een eigen rekening bij de Postbank, nummer 4263322. Deze rekening staat op naam van Stichting Deborafonds. Debora wordt hier zonder h gespeld. Inmiddels is gebleken dat zij zelf toch gewoon met h schrijft. Aanvankelijk spelde Zoe consequent zonder, en tot nadat de stichtingsacte reeds gepasseerd was wisten wij niet beter.

Dus automatische overschrijvingen mogen op den duur naar dit nieuwe nummer en deze nieuwe tennaamstelling gewijzigd worden. De reden voor deze aparte rekening, en een van de redenen waarom überhaupt een stichting nodig was, is, dat giften die binnenkomen op een privé-rekening door de belastingdienst zouden kunnen worden beschouwd, en belast, als privé-inkomen. Om dezelfde reden houdt de gedachte die wij in onze onschuld even koesterden, dat wij de omvang van giften zouden kunnen verhogen door ze als onze privé-gift van onze belastingaangifte af te trekken, steek noch stand.

Wat betreft aftrekbaarheid van jullie giften bij je eigen belastingaangifte blijkt als volgt. In gevallen waarin zo’n aftrekpost gecontroleerd zou worden, zou onze stichting moeten voorkomen op een lijst van door de belastingdienst als zodanig gerangschikte algemeen nut beogende instellingen. Om voor deze rangschikking in aanmerking te komen moeten wij voldoen aan o.m. de voorwaarde dat ons bestuur (tot nog toe vormen wij dat) minstens 3 leden heeft, waarbij “een eventueel aanwezige relatie van bestuursleden altijd een minderheid vormt”. Wij danken bij name onze oud-collega Lucy Kok die deze dingen voor ons heeft uitgevist.

Dat van die relatie van bestuursleden is één reden voor ons volgende onderwerp. We zoeken bestuursleden. De tweede reden daarvoor is, dat wij een kwart eeuw ouder zijn dan Deborah, en het dus te hopen is dat zij een kwart eeuw langer met haar werk zal kunnen doorgaan dan wij het zullen kunnen blijven proberen te steunen. Dit maakt, dat wij met name jongere mensen zoeken als bestuurslid van de stichting. Enerzijds zit daar voorlopig in het geheel geen onvermijdelijk werk aan vast. Anderzijds is het perspectief dat zij de hele zaak t.z.t. van ons overnemen. Niet dat er dan vreselijk veel werk aan zal vastzitten, maar toch wel wát. Kortom, ben je jong en geïnteresseerd, of weet je zo iemand: wees welkom.

Tenslotte vermelden we dat de statuten van de stichting ons verplichten tot een financieel jaarverslag door een register-accountant te controleren. Voor het eerst zal dit moeten worden uitgebracht halverwege 2005. Uiteraard zijn tot die tijd alle financiën hier voor iedereen ter nzage, evenals de stichtingsacte en de overige foto’s.

Een probleempje tot besluit is, dat we de namen van sommige gevers niet thuis kunnen brengen. Omdat wij ook hen deze brief willen sturen, vragen wij je, ons even te bellen of te mailen als je geen brief van ons hebt gekregen.

Een hartelijke groet van

Ben en Mieke.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.